Åsbo Hus första husägare!

07 jul 2019

Läs om vad Timmy och Christina har att säga om Gösta Olssons (grundaren för Åsbo Hus) förstbyggda hus som de idag är ägare till! 


Hur kommer det sig att du valde att köpa ett hus byggt av Åsbo Hus?

Det var väl egentligen ingenting som vi visste var ett Åsbo hus direkt då. Detta var ju 1987, vi var inte mer än 23 – 24 år gamla, familjen började växa och vi hyrde ett litet hus utanför byn som var ganska trångt.

Dagligen gick vi förbi huset och tyckte att det var mycket vackert. Tidigt under våren 1987 fick vi höra ett rykte om att Gösta och Astrid, som då ägde huset, planerade att bygga ett nytt hus, ett lite mindre för att de kände att det blev för stort för dem att bo i. Rätt som det var stannade vi till och plingade på dörren och frågade ”Ska ni sälja huset?” och ja, de hade planer på det. Vi visade då vårt intresse av att vi ville köpa det rätt så tidigt.  

När allting hade fallit på plats med ritningar till det nya huset på tomt, på hur byggnaden skulle se ut med bygglov och hela den biten så hörde Gösta av sig till oss och frågade ifall vi fortfarande var intresserade. Givetvis var vi det!

 

Hur längesen var det du köpte huset?

Efter förhandlingarna fick vi tillträde i november samma år, 1987, och sedan dess har vi bott här. För ett par dagar sedan kom jag och frun fram till att vi nu har bott här längre än vad Gösta och Astrid hade gjort när de byggde huset. Bygget påbörjades 1962 och att blev färdigt 1963. Jag kommer ihåg det eftersom det är året jag föddes.

 

Hur upplevde du kvalitén på deras arbete när du först köpte huset?

Gösta och Astrid hade fostrat fyra barn här och det har vi också gjort, skillnaden är att vi inte planerar att lämna huset oavsett om det är för stort för oss. Alla våra barn har flyttat ut men vi trivs väldigt bra med läget. Vi har renoverat huset i efterhand, huset ser ju inte exakt ut som det gjorde när vi köpte det. En del saker invändigt som värmesystem och kök har vi bytt ut men själva stommen och exteriören är orörd.

 

Vem var det som hjälpte er med att renovera?

Vi har gjort det mesta själva med en händig svärfar bland annat. Det har som sagt inte gjorts några större förändringar.

 

Är du insatt någonting i de övriga byggen som Åsbo Hus står för?

Ja, det är ju ett företag vars historia är förankrad i vårt husbygge. Gösta bor inte mer än 500 meter härifrån och en utav de som arbetar på företaget idag bor nästan granne intill oss. Det är klart att vi har ett intresse i hur det går för dem och vad de gör.

 

Kan du se att de har utvecklats de senaste 30 - 40 åren som du har tagit hjälp av dem?

Jag följer dem på Facebook och där ser jag verkligen att de är med i utvecklingen i hur husen ska se ut och att de anpassar sig efter kundens önskemål och behov. Dessutom är de miljömedvetna i deras arbeten, vilket är ett stort plus. Företaget har lyckats anpassa sig efter tidens efterfrågningar och förändringar på ett mycket snyggt sätt. Det är samtidigt roligt att de fått med sina barn i det här också för att det ska leva vidare.

 

Huset du bor i idag är byggt av Gösta, grundaren av Åsbo hus. Vilken del av huset upplever du själv är den bästa?

Ja det stämmer, det är Gösta själv som satt i spiken.

Jag tycker om helheten i huset, det är stora ytor med stora rum anpassat för en stor familj. Vi märker att han har tänkt till när han byggde huset med ytor för förvaringen. Läget är dessutom fantastiskt bra: huset har en hörntomt, det är inga grannar in till tomtgränsen, det är 150 meter ner till sjön och det går en liten enkelriktad gata direkt ner till skolan.

 

Skulle du rekommendera Åsbo Hus till andra kunder?

Ja, det skulle jag absolut göra. De besitter mycket kunskap och jag känner ju dem sedan tidigare. Det är intressant att vi landade här då jag varit i dessa trakter mycket under min barndom. Vi är väldigt glad och nöjda över huset som vi har köpt och det är så otroligt kul att se framgången för Åsbo hus!


Ta del av grundaren Gösta Olssons historia och hur allt började här!