Åsbo Hus grundare Gösta Olsson, som fyller 90 år den 4 november 2018, är på bilden i full fart med att bygga ett hus när han fortfarande var aktiv i företaget.Söndagen den 4 november 1928 föddes Åsbo Hus grundare Gösta Olsson utanför Skånes Fagerhult i nordvästra Skåne. Nu fyller han 90 år och vi vill dela med oss av företagets och Göstas historia. 

Gösta var ett av sju syskon i en lantbruksfamilj och lärde sig tidigt att arbeta hårt på gården. När Gösta var i 20-årsåldern började han arbeta på en snickerifabrik i hemtrakterna. Efter ett par år flyttade Gösta med frun Astrid till Malmö där han började sälja fryshus. Affärerna gick bra och 1960 flyttade de till Kumla för att fortsätta försäljningen av fryshus där. Familjen trivdes dock inte i den nya staden och 1962 flyttade de hem till Skånes Fagerhult igen.

Gösta och Astrid väntade sitt tredje barn när Astrid utbrast ”Nu får du ta kontakt med någon som kan bygga ett större hus till oss!” och svaret från Gösta blev
”Det kan jag göra själv”. Gösta är en man som står vid sitt ord så han satte igång med husbygget även om han aldrig tidigare byggt något liknande. Byggprocessen var en utmaning, men problem löstes längs resans gång och Gösta fick hjälp av en bekant i området som kom med råd och stöd. Parallellt med bygget sålde Gösta återigen fryshus för att finansiera huset. 

Det var inte alla som trodde att Gösta skulle ro husbygget i hamn, bland annat hans far som tyvärr gick bort innan han fick se slutresultatet. Huset blev i alla fall klart och är i gott skick än idag! När grannarna såg det fina resultatet var det en som bad om hjälp att bygga ett hus till sin familj och Gösta fick sin första husbeställning.

1963 startades Gösta Olsson Fastighetsservice AB, med samma organisationsnummer som Åsbo Hus har än i dag, då med fyra anställda. Under åren 1978–1981 byggde och sålde Gösta och hans medarbetare 96 hus. Som mest var nio byggen igång samtidigt för denne drivne och lösningsorienterade entreprenör. 1986 var det dags för nästa steg i företagets utveckling och en fabrik i Markaryd köptes för att effektivare kunna tillverka bland annat väggarna till husen. 

Göstas fru Astrid, som alltså bidrog till att företaget uppstod från början, har alltid funnits där och hjälpt till. Hon skötte bland annat mycket med ekonomin och servicen i företaget och även parets söner blev tidigt en del av företaget. En av de största utmaningarna Gösta upplevde i företaget var att kunna hålla all personal sysselsatt under lugnare perioder. Det löste han genom att låta medarbetarna arbeta i skog han köpt tidigare och slapp på så vis säga upp delar av personalen.


Idag leds företaget av andra och tredje generationen Olsson med fabrik i Örkelljunga.
När ni beställer ett hus av Åsbo Hus kan ni alltså vara helt säkra på att vi har
husbyggande i ådrorna!