"Tänk på förvaring och funktion – och våga välja det du gillar!"

03 mar 2017

Badrummet är ett av de mest använda rummen i våra hem – vi både börjar och avslutar dagen här, så det är inte så konstigt att intresset för just badrummen är stort. Men hur skapar man sitt drömbadrum? Hur mycket av renoveringen kan man göra själv? Och vilka är de vanligaste misstagen? Camilla på Aspen & INR ger oss sina bästa tips.

 

Om jag som husägare står inför en badrumsrenovering – var börjar jag?
Tänk först över hushållets behov. Samla en hög med inredningstidningar, besök badrumsbutiker eller sök online. Vi har skrivit många badrumsreportage som kan hjälpa dig att ringa in din stil. Skapa din egen moodboard – lantligt, klassiskt, modernt eller trendigt. Läs badrumsreportagen online eller testa dig fram i vår digitala Badrumsstudio där du kan välja och se den stil som passar ditt badrum.

Hur ska jag tänka kring budget? Vilka smarta val kan jag göra?
Personligen väljer jag hellre ett kakel med lägre kvadratmeterpris som gör att jag kan satsa mer på inredningen man sliter på, till exempel mjukstängande luckor och ytmaterial som tål att sitta i en våtrumsmiljö i många år. Välj en glasvägg till duschen med bra gångjärn som inte börjar gnissla och hänga snett efter något års användning. En annan kul trend är att nära en tredjedel av svenskarna lyssnar på musik i badrummet – men visst känns det lite läskigt att borra hål i tätskiktet för att hänga upp ljudsystem och dra elkablar i ett våtrum? Med våra inbyggnadshögtalare i badrumskommoden kan du spela musik i badrummet och skapa en skönare morgonstund eller varva upp när du gör dig i ordning för fest. Du streamar musik via smartphone eller surfplatta. Högtalarna med Bluetooth-teknik har ett imponerade ljud, lång räckvidd och gör att du kan röra dig fritt i rummet utan att bekymra dig om elsladdar. Det tycker jag är smart!

Om jag vill få till en stor förändring med små medel – hur får jag störst effekt?
Nya handdukar är nog det lättaste sättet att förnya ditt badrum på. Tänk antingen enhetligt mönster i olika färger eller en enhetlig färgskala i olika mönster för att liva upp. Ett enkelt sätt att förändra sitt badrum är att byta ut den traditionella badrumsspegeln mot en personlig favorit. Hittar du din på loppis eller i designbutiken? Vill du behålla ditt spegelskåp så komplettera med din andra spegel på en annan vägg. Speglar är hett. Plocka in gröna växter i ditt badrum. Allt från det stora trädet till vasen med en enkel kvist på tvättstället. Grönt funkar i alla sorters badrum, för att inte tala om ett vackert doftljus som är trevligt att tända när du har gäster. Om du har ytterligare några tusenlappar så lyfter du rummet genom att byta ut ditt gamla handfat mot en ny kommod med fullt utdragbara lådor som sväljer många prylar och ger rummet ett mer städat intryck. En glasvägg lägger en lyxigare prägel på badrummet i jämförelse med ett duschdraperi.

Hur långt kan jag föredra design framför funktion? Vad måste jag tänka på kring material?
Överlag investerar folk gärna i kvalitet när det rör sig om ett så stort projekt som badrum är. Om man betalar så mycket för något man gör så sällan skadar det ju inte att se till att få både design och funktion, för det kan faktiskt kombineras. På Aspen & INR ser vi att genomtänkt funktion är en del av god design. Om en inredning är lätt att hantera håller den sig i nyskick längre. Vi ser tydligt att folk vill investera i badrum som håller en hög klass länge. Då väljer man naturmaterial som glas, porslin, granit eller marmor som samtidigt är lättare att hålla fräscha i många år framöver. Genom att anlita certifierade hantverkare får du garanti på att de känner till vilka byggregler som gäller och ser till att installera allt fackmässigt.

Vilka är de vanligaste misstagen vi gör när vi renoverar våra badrum?
En undersökning vi gjorde förra året bekräftade att majoriteten efter en badrumsrenovering ångrar att de inte prioriterade just mer förvaring. Så snåla inte in på en rejäl kommod med fullt utdragbara förvaringslådor med fack och bra belysning och komplettera med ett rejält högskåp. Behovsanpassad förvaring skänker ro när du fixar till dig inför en ny dag eller vill varva ner inför läggdags. Det är skönt att varje sak har sin plats. Du slipper lämna badrummet för att hämta nya handdukar och även kunna föna och stajla håret med alla hud- och hårvårdsprodukter samlade i badrumsskåpet, istället för i hallen eller sovrummet.

Hur mycket eller vad kan jag göra själv?
Vill du spara pengar kan du ju alltid plocka ner och riva ut så mycket som möjligt i ditt gamla badrum. Men se till att vara trygg i ditt val av behöriga elektriker och VVS-installatörer som gör en bra grund.

Vilka trender ser du på badrumsfronten?
Idag är badrummet ett av hemmets mest prioriterade rum vid bostadsköp och renoveringar eftersom det uttrycker något om den person som bor där. Ett nytt och fräscht badrum är en statussymbol som visar att man har en god ekonomi och möjlighet att prioritera sig själv och att njuta av livet. Därför ser vi fler som även gör lyft i sina badrum utan att göra en helrenovering. Det kan handla om att man byter blandare, handtag eller spegel och kanske sätter in en glasvägg istället för att ha duschdraperi. Dessa lyft kan göra underverk och ge rummet en nykänsla om kaklet fortfarande är i hyfsat skick – utan att det kräver ett större banklån. Från att under många år ha sett folk välja enbart vita golv och väggar i sina badrum för att sedan gå över mot olika nyanser av ljusare grått ser vi att fler våga välja färg. Antingen mörkare sotgrått ihop med brända, varma toner eller pastellfärger som aprikos och mintgrön, samt olika kakelstorlekar, former och material. Naturtrenden ser vi också exempelvis i klinkergolv som ser ut som trä och mycket växter. Och trenden med detaljer i mässing, koppar och kontrasterande linjer i svart fortsätter i hög grad. Överlag investerar folk gärna i kvalitet. Vi bryr oss om vilka avtryck vi gör och har blivit mer medvetna om hållbarhet i vår livsstil. Därför investerar vi i badrum som ska hålla en hög klass länge. 


Camillas bästa tips för en lyckad badrumsrenovering

  1. Tänk in rejält med förvaring från början så att alla skåp matchar varandra och du slipper ställa in inredning i form av extra lådor eller en hurts på golvet i efterhand som försvårar städningen.
  2. Beställ eluttag i kommoden och/eller högskåpet för fön eller rakapparat så att prylarna slipper ligga framme.
  3. Våga välja det du gillar – våga gå på den där färgen så att du blir nöjd varje dag istället för att gå på det sterila helvita.
Läs mer om badrumsrenovering på Aspens hemsida.
Tillbaka

Fler artiklar