Tänk på det här när du planerar din nya tvättstuga

08 aug 2018

Foto: Miele

Lägg tid på att planera tvättstugan, för att sedan slippa lägga så mycket tid på själva tvättandet. Gör rummet praktiskt och smart, samtidigt som du inreder det fint. Då blir det både enklare och roligare att tvätta. Låter inte så dumt väl?

 

Ergonomi

Till att börja med behövs en bra torktumlare och tvättmaskin. För att få en bättre arbetshöjd och slippa böja dig hela tiden, är det smart att bygga in och höja upp tvättmaskinen. Vi rekommenderar alltså ett specialanpassat skåp. Det underlättar även städningen. Utöver tvättmaskin och torktumlare är det bra att ha en diskho att skölja i om det skulle behövas. Tänk då på vilken typ av kran du ska ha, om du väljer en hög kran blir det enklare att exempelvis hålla en hink under. 

 

Förvaring

Det bör finnas gott om plats för att lägga undan tvätt och för att kunna hänga tvätt. Se till att tvättmedel och andra produkter är placerade på en hylla eller i ett skåp, på en högre höjd. Det ska vara oåtkomligt för barn. Placera gärna hyllan eller skåpet nära tvättmaskinen, för att enkelt hålla rent. 

Om man är en stor familj och har mycket tvätt kan det vara bra att undvika sortering framför maskinen. Därför är det bra att använda rullkorgar för att sortera olika färger och tvättgrader. Det är bra om rummet har en arbetsbänk för att kunna sortera och vika tvätten. 

 

Belysning

Beslysning är viktigare än man tror, för att skapa en känsla och göra det trevligt att befinna sig i rummet. Se till att det är ett behagligt ljus för ögat. Ett tips är att använda spotlights, som ger ett skönt ljus. Tänk även på vart du placerar ljuset, det kan exempelvis vara bra med extra punktbelysning över arbetsbänken. 

 

Färg och inredning

Att tvätta är kanske inte favoritsysslan, så se till att det är ett rum som du ändå trivs i. Planerar inte bara det praktiskta, utan även inredningen. Vilka färger ska du ha i rummet? Vilka detaljer ska du inreda med? Gör det helt enkelt hemtrevligt även i tvättstugan.

Vill du göra det extra mysigt och roligare att tvätta kan du installera en musikanläggning eller bara placera en vanlig radio i tvättstugan. Pigga upp rummet med gröna växter, förvaringskorgar och burkar.  Släpp in ljus med ett fönster eller en dörr med glas, det kan göra väldigt stor skillnad. 

 

Material

Rummet ska bestå av material som tål fuktiga miljöer och det måste det finnas bra ventilation. I rummet måste det finnas en brunn i golvet och elen ska dras enligt våtrumsregler. För att göra tvättstugan mer lättstädad är klinker och kakel att föredra. Vill du att golvet och tvätten ska torka snabbare, installera golvvärme. 

Tillbaka

Fler artiklar