Senaste trenderna på väggarna 2018

11 nov 2017

 

Veronica Strandh på Stoby Måleri berättar om de senaste trenderna på väggarna under 2018. Vi kommer se mer av stora mönster inspirerade från Afrika och mörka, mustiga färger. Vågar du hänga med i trenden? Här ger Färgavdelningen på Stoby dig tips och råd om hur du ska tänka när du väljer färg eller tapet till just ditt hem. 


Vilka färger ska man välja på väggarna inomhus under 2018?
Redan under året som gått har vi märkt att de vita väggarna försvinner mer och mer. Nu väljer man lite mer färg. Det är en trend som absolut fortsätter in i 2018. Dock väljer de flesta fortfarande ljusa kulörer. Men vi märker alltmer att man vågar ta mörka och mustiga färger där även fondväggen har minskat.

Och vilka tapeter är inne under 2018?
Tapettrenden framåt kommer vara  ”vågade” med inslag av afrikanskt, mer färg och stora mönster. Vi märker även en trend där man vid tapetsering vågar tapetsera hela rummet. Men visst kommer fondvägg alltid att vara med i tiden.  

Hur viktigt är det att följa husets stil när man väljer färg och tapet?
Det bästa är att ”följa sin egen stil” när man inreder i sitt hem. Det är i hemmet vi hämtar ny energi och vill kunna koppla av från all stress i vardagen. Därför är det viktigt att skapa en trivsam miljö och inte bara följa en speciell trend. Ett förslag är också att se till husets charm när man gör om hemma och skapa den stil som passar huset och din personlighet.

Hur ska man tänka för att intrycket inte ska bli för rörigt när man vågar sig på starka färger eller en mönstrad tapet? 
Försök att skapa en röd tråd genom hela rummet. Har man en lugn vägg eller tapet så var inte rädd för att sätta mönster på textilier. Det blir väldigt harmoniskt och ombonat. Tänk tvärtom ifall du har mycket mönster på väggen, annars kan det bli en för ”blarrig” känsla. Överlag ska man tänka på motsatsen. Det är ett vanligt begrepp inom Feng Shui  där man ofta pratar om Yin och Yang som är varandras motsatser men där de tillsammans skapar en bra balans i rummet.

Vad är de vanligaste misstagen man gör när man målar eller tapetserar om ett rum hemma?
Att man glömmer bort att måla taket. Oftast ser man inte resultatet förrän väggarna är klara och taket framhävs som smutsig. Allt förarbete är oerhört viktigt så som spackling av skruvhål och skarvar med mera.

Vilka är dina bästa tips på hur man ska tänka när man väljer färg eller tapet på väggarna?
När du ska välja färg eller tapet till ett rum är det väldigt viktigt att tänka på hur ljuset faller in i rummet. En färg kan te sig helt annorlunda i ett hem jämfört med ett annat. Det beror på ljuset. Ett ljus i norrläge är mycket kallare än ett ljus i söderläge. Därför kan exempelvis en grå nyans bli blåaktig i ett kallare ljus. Vårt tips är att alltid köpa en provburk och testa hemma innan du väljer. När du gör det är det också viktigt att måla upp färgen på cirka en kvadratmeter. Gärna på två olika ställen, så man ser hur färgen ter sig i olika ljus även i rummet.

Samma sak gäller vid tapetsering. Idag är det vanligt att man sitter på internet hemma och söker inspiration. När du hittar en tapet du gillar så åk till en butik och titta på den. Färgen skiljer sig alltid från en skärm till att se den i verkligheten. Även här rekommenderar vi att låna hem en rulle för att hänga på väggen och se hur färgerna i tapeten ter sig i just ditt hem.

 

Inspireras av trendiga tapeterMärke: InTrade ur kollektionen Siroc

Märke: Boråstapeter ur kollektionen Borosan

Märke: Sandberg ur kollektionen OAS

Tillbaka

Fler artiklar