Så skapar du en snygg och funktionell klädvård

04 apr 2017

Klädvården är kanske inte det rum i huset vi lägger allra mest kärlek på, trots att vi spenderar mycket tid där. Men med smarta knep och enkla medel kan du skapa en praktisk klädvård med personlig touch. Anne-Louise på Kungsäter kök ger dig sina bästa tips för en välplanerad och trevlig klädvård. 


Ett av de stora problemen i klädvården tycks vara yta och plats – hur ska jag tänka för att maximera mina kvadratmetrar?
Här kan man tänka förvaringslösning som i ett kök – underskåp där man kan gömma undan smutstvätt, det finns bänkskåpslösningar med snygga tvättsäckar, infälld strykbräda med mera. Lådförvaring är det mest praktiska i skåp. Att ha en bänkskiva i bra arbetshöjd så man får en bra arbetsyta för att sortera och vika undan den rena tvätten är ett stort plus. Vask och blandare är också att föredra. Och så väggskåp för förvaring av tvättmedel, strykjärn med mera. Det finns även praktiska tvättställningar att hänga på väggen som fälls ihop när tvätten torkat så att man undviker att golvytan blir full. Tvättmaskin och torktumlare i stapel sparar också golvyta. Ett alternativ till torktumlare är en luftavfuktare, som dels hjälper till att torka den hängda tvätten fortare och dels tar bort fukten i rummet.

Hur kan man skapa en barnvänlig klädvård som bjuder in barnen att hjälpa till? 
För de mindre barnen – märk upp lådor och skåp med vad som ska ligga i dem med roliga figurer och bokstäver. Om plats finns, skapa barnens egna hörna för sortering och vikning. För de lite större barnen – sätt upp ett tvättrådsschema så att de enkelt kan se hur kläderna ska tvättas. Märk tvättsäckar tydligt för enkel sortering av smutstvätten, kulör/vittvätt, antal grader. Glöm inte att förvara kemiska medel på hög höjd.

Hur viktigt är valet av färg och material?
Välj material som är lätta att torka av och som tål en fuktigare miljö, det blir tyvärr fort dammigt i klädvårdsutrymmet på grund av damm från kläder, handdukar och lakan. Kakel och klinker samt arbetsytor i laminat alternativt komposit är att föredra. Här ska man trivas, så gör utrymmet personligt med färg och övriga material. Klädvården är ett våtrumsutrymme vilket man bör ta hänsyn till när man väljer material. Välj sådant som står emot fukt.

Om jag vill skapa en stor förändring med en liten peng – eller skapa lyx med små medel – hur ska jag tänka?
Utgå ifrån de behov som finns. Varför önskar man förändring? Vad saknas idag? Att byta bänkskiva och kakel behöver inte utgöra en stor kostnad. Att sedan addera lite nya detaljer i form av förvaringskorgar, krokar, handtag på skåpsluckor med mera, blir ett ordentligt lyft. En fin krukväxt kan också ge en positiv förändring. Idag kan man hitta så mycket inspiration på nätet, många delar med sig av tips och trix.

Hur mycket kan jag göra själv och vad bör jag ta hjälp av en fackman till?
Man kan göra väldigt mycket själv vad gäller inredningen i sin klädvård, dock rekommenderas att alltid anlita fackman när det kommer till tätskikt. När det gäller klädvård ska man tänka våtrum och här finns det en del riktlinjer som man måste ta hänsyn till för att undvika fuktskador och trista försäkringsärenden. Dokumentation av materialval och hur tätskikt är utförda är viktigt. 

Vilka är de vanligaste missarna vi gör i vår klädvård och hur kan man undvika dem?
Att man enbart tänker att det ska tvättas kläder här är ett vanligt misstag. Klädvården är så mycket mer. Om man har planerat sitt utrymme efter de behov som finns så underlättar det hela kedjan från smutsig tvätt via tork, sortering, till garderoben. Tänk förvaring och bra arbetsyta.

Vilka trender ser vi inom klädvårdsinredning?
Utvecklingen går framåt och idag finns det många smarta och snygga inrednings- och förvaringsdetaljer till just klädvårdsutrymmet. Tvättsäckar, korgar och strykbrädor att placera i bänkskåp, snygga burkar till tvättmedel, märkta för kulör eller vittvätt. Det märks att klädvården mer och mer blir en del i det övriga huset då man lägger mer krut på att göra utrymmet personligt med snygga detaljer och praktiska lösningar.


Vilka är dina tre bästa tips på smarta förvaringslösningar?

  1. Lådor och vagnar istället för hyllor som inredning i skåp. Översikten av vad som finns i skåpet blir så mycket tydligare. 
  2. Skåp med lucka istället för öppna hyllor, just på grund av att det fort blir dammigt.
  3. Om utrymme finns, göm undan smutstvätten i skåp. Idag finns det praktiska korgar för smidig sortering.

 

Vill du se mer av Kungsäters utbud för klädvård? Kika in här.

Tillbaka

Fler artiklar