Karin Petterssons Arkitektbyrå i Ängelholm

04 apr 2019

Idag har vi Karin Pettersson, arkitekt och Erik Holmgren, VD på Karin Petterssons arkitektbyrå med oss.

En viktig samarbetspartner i husbygget som kommer att ge dig en klarare bild av hur vi tänker när vi bygger våra Åsbo Hus! 

Hur ser historien ut för arkitektbyrån?

Arkitektkontoret startades av Karin, 1994 och har alltid haft sin bas här i Ängelholm. Hennes mål var att det ska vara lika enkelt att gå till en arkitekt som det är att gå till en tandläkare. Idag är vi 13 anställda, säger Erik, varav nio jobbar som arkitekter och tre som byggnadsingenjörer. Projekten varierar från stora till små byggprojekt.

Hur fungerar samarbetet med Åsbo Hus?

Det fungerar väldigt bra, Åsbo Hus brukar komma till oss när de har kunder som vill göra något annat än vad de erbjuder i sin katalog. Tanken med Åsbo Hus byggnader är att kunden ska kunna skräddarsy sitt hus precis som den själv vill. Vi gör med andra ord skisserna och designar husen åt dem, sen gör Åsbo Hus produktionshandlingar och bygger husen.

Det låter som att ni kompletterar varandra väldigt bra!

Ja självklart gör vi det! Vi har även ritat skisser åt privatkunder här på kontoret som sedan har gått till Åsbo Hus och bett dem bygga det åt dem. Åsbo Hus är duktiga och vi är mycket nöjda med deras arbeten. Ett exempel på ett hus som jag ritat åt dem är Villa Nilsson i Vejbystrand, den ser exakt ut som min skiss, säger Karin. 

Åsbo Hus har köpt 7 tomter i Ängelholm som ni ritat en del skisser för. Vad utgår ni ifrån när ni utformar skisserna åt dem?

Vi utgår ifrån hur tomterna ser ut, vilka väderstreck de ligger i så att vi placerar uteplatsen och huset rätt. Vi tittar även på hur detaljplanen ser ut, alltså hur mycket och hur stort man får bygga på platsen. Viktor ställer vissa krav på vad huset ska innehålla. Vi utgår då alltså från programmet som vi får, till exempel hur många rum huset ska innehålla, tomtens förutsättningar och väderstrecken.  

Vilken känsla vill ni att man ska få när man tittar eller besöker de här husen?

Vi vill att man ska tänka “Åh det här var något nytt, vad trevligt det var här i huset!”. Att huset ska vara bättre och finare än vad kunderna sett innan. De ska kunna stå i entrédörren och se rakt igenom hela huset, men samtidigt blir det allt mer spännande ju längre in i huset de kommer eftersom nya saker ständigt dyker upp. När vi ritar våra skisser är det mycket lättare för oss om vi känner kunden. Det blir mer personligt. Vi vill ju att kunden blir jättenöjd samtidigt som vill vi överraska den.

Vad skulle ni säga är trendigt just nu inom arkitekturen eller när man bygger hus?

Miljövänligt. Om det inte blir för dyrt så vill de flesta ha lågenergihus med stora och öppna ytor där huset dessutom är uppdelat i en barnavdelning och en vuxenavdelning. Gärna egen dusch/toalett och klädkammare enligt Ameriaknsk modell. 

Hur ser man att huset är uppdelat i en barn- och vuxenavdelning?

Vi tänker då att det ligger två barnrum, ett allrum och en toalett i en del av huset, samtidigt ligger det större sovrummet för vuxna, med tillhörande toalett och klädkammare i andra delen av huset. Det här är ett bättre alternativ när barnen blir större. I vår mening hade vi gärna haft barnen nära när de är små i alla fall!  

Vad är bra arkitektur er mening?

Att människor mår bra och får bra känslor när de ser på och befinner sig i huset. Det är tecken på bra arkitektur. Är det speciella i huset inte märkbart är det inte bra arkitektur. Vi tycker att man ska titta på det från ett samhällsperspektiv. Huset ska inte stå för sig själv utan ska vara en del av samhället. Arkitekturen ska ta hänsyn till historien och förankras i den. Att man har ritat något utifrån platsens förutsättningar. 

Slutligen, vad är ert bästa råd till alla som ska bygga ny bostad?

Ha inte för bråttom och ta det lugnt när ni ritar. Så länge saker och ting finns på papper så kan ni ändra er. När ni börjat bygga går det inte ändra på det lika lätt,  ju längre in i processen desto svårare blir det att göra ändringar. 

Det är även jätteviktigt att ni som ska bo i huset själva bestämmer över hur det ska se ut, låt  ingen släkting, vän eller  kollega försöka ändra på vad ni verkligen vill ha. Det är ni som ska bo där, inte de andra. Bygg för er själva, inte för någon annan.

 

Tack  så mycket för den  här stunden,  vi kanske syns någon gång i framtiden när jag bestämt mig för att bygga ett hus!

Tillbaka

Fler artiklar