Möt Jonna, en av våra projektörer!

03 mar 2019

 

Jonna Martinsson är en av projektörerna som hjälper våra kunder att få ner sina husdrömmar på pränt. Hon började som sommarjobbare på Åsbo Hus och jobbar nu extra på distans vid sidan av sina studier. Här får vi lära känna henne lite mer och höra vad hon tycker är viktigast att fokusera på när man ska bygga nytt hus. 

Vad studerar du till och hur blev du intresserad av det?

Jag studerar Civilingenjör Arkitektur på Luleå tekniska universitet. Utbildningen är fem år och jag har nu gått lite mer än hälften. Redan som liten visste jag att jag ville bli arkitekt och rita planlösningar. 

Anledningen till att jag valde att gå en civilingenjörsutbildning med inriktning arkitektur istället för en ren arkitekturutbildning är för att jag vill kunna det tekniska och inte bara det estetiska. Utbildningen finns endast på två universitet i hela Sverige, vilket gjorde att jag fick flytta till andra sidan landet för att följa min dröm.

Hur kommer det sig att du jobbar åt Åsbo Hus och vad gör du för något?

Det började med att jag fick sommarjobb på Åsbo Hus sommaren 2018, men när sommaren väl var slut och fick jag frågan om jag ville fortsätta jobba för dem fast på distans. Det tackade jag självklart ja till och har jobbat så mycket jag kunnat mellan studierna sen dess. Mitt jobb är framförallt att rita arkitektritningar utifrån kundernas önskemål, men i somras fick jag även prova att rita konstruktionsritningar, vilket är ritningarna som följs i fabriken.

Hur går dina tankar när du ritar hus och vilken del av huset tycker du är viktigast att fokusera på om man ska bygga ett nytt hus?

Det viktigaste enligt mig är att få så lite död yta som möjligt. Varje kvadratmeter kostar mycket pengar därför är det viktigt att undvika onödiga utrymmen. Samtidigt är förvaringen oerhört viktig när man bygger nytt. Man behöver mer förvaring än vad man kan tro. Själv bor jag i en liten studentlägenhet på 25 kvm vilket har gjort att jag blivit expert på smarta förvaringslösningar och att utnyttja varje vrå. 

Har du några tips till dem som funderar på att anlita Åsbo Hus som husleverantör?

Åsbo Hus bryr sig verkligen om sina kunder och vill kunden utgå från en egen planlösning eller fixa detaljer på de befintliga husmodellerna gör vi allt för att det ska lösas. 

Att Åsbo Hus bygger hela väggelement i fabriken för att sedan montera upp ett färdigt hus på plats är också väldigt häftigt! Det är anledningen till att jag sökte sommarjobb där från första början. 

Vilken av Åsbo Hus husmodeller är din favorit? 

Min favoritmodell måste nog vara Hjälmsjö på grund av planlösningen som jag tycker är väldigt bra. Själv ritar jag mestadels ändringar i de befintliga husmodellerna eller nya hus utifrån kundens önskemål, men så småningom hade det såklart varit roligt att kunna visa upp en helt egen husmodell på Åsbo Hus hemsida. 

Tillbaka

Fler artiklar