Bygg och inred ditt drömkök

11 nov 2018

 

Köket har väldigt stor betydelse för oss. Det är där vi lagar mat, bakar, äter och umgås. För att få till ditt drömkök finns det en del saker att tänka på först. Det ska vara snyggt samtidigt som det ska vara praktiskt och ergonomiskt. Är det kanske dags för dig att bygga kök? Då har vi några tips innan du sätter igång och bygger.  

 

Förberedelser

Börja med att bestämma hur mycket pengar du vill eller kan spendera på köket. Efter det behöver du mäta väggar, takhöjd, fönster och dörrar. Gör sedan en skiss över rummet. Få även med hur stort utrymme fönster och dörr behöver för att kunna öppnas. Efter det måste du markera ut strömbrytare, element och eluttag. När du planerar köket måste du även tar hänsyn till de fasta anslutningarna för vatten och el. Ha med matbord och stolar tidigt i planeringen. Annars finns det stor risk att det blir för lite plats över i slutet. 

 

Funktion före design

Funktion bör gå före en supersnygg design. Det är exempelvis viktigare att köksluckorna går att öppna än att de ska vara supersnygga och du måste flytta på dig varje gång. Materialet på luckorna bör vara lätta att rengöra, samma gäller bänkskivorna. Massiva träbänkskivor, oljade och vaxade bänkskivor behöver mer underhåll än sten, laminat och lackade detaljer. Då och då behöver massivt trä oljas in eller slipas. Men det ger samtidigt en varm känsla i ett kök. Granit är ett material som inte drar åt sig vatten och tål värme väldigt bra. Laminat är billigt och underhållsfritt. Det finns många olika varianter, du kan exempelvis få en laminatskiva som ser ut som ek. 

 

Kökets användning

Förutom att äta, hur vill du använda köket? Behöver du stora ytor för att kunna baka? Ska köket även fungera som arbetsplats för dig och din dator? Eller som pluggstuga? Du behöver alltså fundera ut hur många som ska arbeta och äta i köket, och vad du ska göra mer i rummet än att äta. Om det kommer vara mer än en person i köket samtidigt är det viktigt att tänka på att inte vara vägen för varandra. Planera köket så du undviker detta. 

 

Ergonomi

Tänk ergonomiskt när du planerar ditt kök. Det är ergonomiskt att ha utdragbara system i skåp, skafferi och kökslådor. Det är även smidigt att använda hel- och halv karuseller för att underlätta bland alla kökssaker. Det finns lådor för högskåp med utdragbara hyllor, något som gör det lättare för dig att komma åt köksprylarna och få en bättre överblick. 

Höj upp diskmaskin och ugn, och anpassa skåpshöjden så det blir rätt arbetshöjd. Skapa också ett naturligt arbetsflöde. Du bör dela in köket i tre arbetszoner - diskning, förvaring och matlagning. Det är viktigt att göra detta för att få till en ergonomisk arbetstriangel, och få allt innom räckhåll. Det är bra om du placerar diskbänken mellan häll och kyl, vilket underlättar matlagning och diskning. Den största arbetsytan bör vara minst 80 centimeter på bredden. För att slippa onödigt spring är det smart att placera kyl och frys på samma sida eller i närheten av spisen. 

 

Belysning

Det är viktigt att ha mycket belysning i ett kök. Se till att det finns både arbetsbelysning och en mer mysig belysning. Bestäm i förväg vart belysningen ska vara och se till att ha många eluttag. LED-belysning är verkligen att rekommendera, det ger ett klarare ljus och har en lägre energiförbrukning. 

 

Prioritera

Till sist. Försök att inte trycka in allt du drömmer om i ditt blivande kök. Oftast får inte allt plats. Du måste prioritera. Ta dig tid att fundera och klura på vad som är viktigast för dig. Stressa inte med att bestämma kökslösning. 

 

Lycka till med ditt drömkök! 

Tillbaka

Fler artiklar