"Golvet sätter husets prägel"

12 dec 2016

"Golvet spelar stor roll för husets karaktär"

Trä eller linolium? Mörkt eller ljust? Slitstarkt eller fukttåligt? Frågorna är många när det gäller val av golv. Golvet har också en stor inverkan på upplevelsen av rummet. Golvexperten Lisa på Stoby Golv hjälper oss att besvara några av de frågor som kan dyka upp.

 

Vad är viktigast att tänka på när man väljer golv och material?
Att fundera över känslan man vill ha i rummet. Hur ska det harmoniera med andra golv i huset? Vilket underhåll kräver det? Har du husdjur? Det finns många saker att fundera på. Prata med fackfolk som har kunskap och idé!


Hur tar jag hand om mitt golv på bästa sätt?
Det beror på vilken typ av golv du väljer. När det gäller trägolv säger vi: fukttorka golvet så lite som möjligt. Dammsuga och torrmoppa hellre golvet, det är grunden. Vissa typer av golv kräver behandlingar, exempelvis kräver oljade golv mer underhåll än ett lackat golv, men ett golv som kräver mer underhåll kan ha andra fördelar. Ett oljat golv, till exempel, behöver du i princip aldrig slipa om, du oljar bara om det och det blir som nytt. Just när det gäller oljade golv handlar det om att hålla golvet återfettat så att det inte torkar ut. Man kan använda en riktig träsåpa någon gång i månaden efter att man har städat golvet som vanligt. Det återfettar träet och gör att man inte behöver olja in golvet så ofta. 

Om man tycker att ett lackat golv har tappat sin lyster och man vill få upp ytan igen, utan att slipa om golvet, kan man lägga på en så kallad lackrefresher. Det görs också efter en ordentlig städning, man stryker ett tunt lager i träets riktning med en microfibermopp.

Generellt kan sägas att vi alltid rekomenderar att man följer leverantörens städråd eller pratar med oss som proffs. Och så möbeltassar – använd möbeltassar! Sätt dem under dina möbler oavsett vilken typ av golv du väljer!


Hur ska man tänka kring kombinationen rum - golv? Kan man välja ett trägolv till ett badrum?
Om man vet att rummet kommer utsättas för fukt är det bästa att lägga ett golv som klarar det, exempelvis en plastmatta eller ett vinylgolv. Källare och betonggolv är också känsliga för fukt. Det går att lägga laminat- eller trägolv här också, men då bör man ha en platonmatta under, ett mellanlägg med hög fukttålighet.


Vilken är nästa stora golvtrend?
Trenden är fortfarande ljusa golv då vi i norden vill få in mycket ljus under vinterhalvåret. Men vi ser även mörka och rustika golv. När det gäller färg har trenden gått från vitt och grått till murriga kulörer och smutsiga pasteller. Det är kontrasterna mellan golv och färg som är intressant.


Dina bästa tips när man ska byta eller köpa nytt golv?
Det viktigaste är förväntningarna på golvet. Utseende, känsla och funktion. Fundera också på stilen i övrigt. Har man ett gammalt hus med karaktär kanske man ska satsa på ett trägolv med en varm och härlig känsla. Blanda inte många olika golv. Skapa en enhetlig känsla av samma golv, eller olika material som fungerar ihop.

 

Vill du ha fler tips och idéer kring golv? Kika in på Stoby Golvs hemsida.

Tillbaka

Fler artiklar