Från idé till färdigt hus – tio vanliga frågor och svar

05 maj 2017

Vi på Åsbo Hus kan det där med att bygga hus. I de över 1 000 husdrömmar vi förverkligat har vi samlat på oss erfarenhet och kunskap som vi gärna delar med oss av. Här får du svar på de vanligaste frågorna som dyker upp när det är dags att bygga hus. 

 

Vi vill bygga hus – i vilken ände börjar vi?
Förmodligen har ni redan börjat! Själva processen med att bygga sitt hus börjar i regel långt innan första spadtaget – kanske har ni inspirerats av tidigare byggda hus, och vet i stora drag vad ni gillar och vad ni inte gillar. Innan det är dags att börja bygga finns oändligt mycket inspirationsmaterial att ta del av och bearbeta. En del idéer är bra, andra inte. Samla inspiration från nätet, tidningar, tv-program och från vänner och bekanta. Försök sedan sammanställa det till något ni själva tycker om och passar era behov, era förutsättningar och inte att förglömma – aktuell tomt eller område.


Hur ska vi tänka när det är dags att välja tomt?
Här råder klyschan "ett hus kan man förändra, tomtens läge är permanent". Tänk därför igenom vad ni vill. Lockar stadens puls? Småstadslivets lunk? Eller kanske lugnet på landet? Här kan det vara bra att se över kommunikationer, barnomsorg och annan service som kan vara avgörande faktorer. Ni behöver också fundera över om tomten är byggklar – om inte kan det krävas stora åtgärder för att kunna starta en byggnation. Det är också viktigt att se efter vad ni får och inte får bygga på tomten. På vissa tomter får man bara bygga 1-planshus, på andra måstre man bygga fler än ett plan. Kontrollera detaljplanen noga innan ni beslutar er för en tomt.


Vad kostar det att bygga ett hus?
En vanligt förekommande fråga som kan likställas med att gå in till en bilhandlare och ställa frågan "vad kostar en bil?". Valmöjligheterna är nästintill oändliga. Storlek, planlösning, konstruktion, inredning och placering är bara några exempel på de faktorer som påverkar prislappen. Kanske har ni tänkt göra delar av arbetet själva? Det påverkar också kostnaden en hel del. 

 

Hur många kontaktpersoner har vi under processen?
Hos Åsbo Hus har ni en och samma kontaktperson under hela processen. Ni som kund ska inte behöva lägga tid och energi för att hitta den specialkompetens som krävs – det sköter vi.

 

Hur mycket kan vi ändra i den ursprungliga planlösningen?
När det gäller ändringar kan i stort sett allt förändras. Att flytta en innervägg hit eller dit är oftast inga problem. Inte heller brukar det vara ett bekymmer att spegla, förlänga eller på annat sätt modifiera huset så att det passar just era behov. 

Hur lång tid tar det att bygga ett hus, när kan vi flytta in?
Ett bra tummått är att huset är inflyttningsbart åtta till tio månader efter beviljat bygglov. Här spelar dock husets storlek och byggnationens komplexitet roll – ett stort och komplicerat hus tar i regel längre tid att färdigställa än ett mindre hus med redan projekterade lösningar.

 

Vilken hjälp kan vi få med val av interiör, vilka tillval finns?
På Åsbo Hus är målet att vi tillsammans ska skapa ert drömhus, både utvändigt och invändigt. Hos våra välkända leverantörer finns en mängd olika tillval att välja mellan. Viktigt är dock att sy ihop alla på ett såväl praktiskt som estetiskt vis. En röd tråd bör genomlysa ert nya drömhus – en process där vi gärna hjälper er att hitta rätt.

Vilka uppvärmningssystem används i era hus?
Det vanligaste är att våra hus värms upp av en frånluftsvärmepump och av golvvärme.

Vad innebär nyckelfärdigt koncept?
De flesta av våra drömhus levereras med en nybyggnadsförsäkring med färdigställandegaranti. När ni undertecknat köpekontraktet kan ni tryggt lita på att ert hus kommer att finnas på plats i rätt tid och i överenskommet utförande. Ert drömhus står alltså klart som avtalat, färdigt att flytta in i för många års ombonad trivsel. Kort sagt – det enda du behöver göra är att ta emot nyckeln till ditt nya hem.

 

Hur går en slut- eller tvåårsbesiktning till?
Vid slutbesiktning medverkar kunden, säljaren, kontrollansvarig och en besiktningsman. Tillsammans går vi igenom huset, rum för rum. Eventuella anmärkningar skrivs ner och åtgärdas snarast möjligt. Vad gäller slutbesiktning har vi en nollvision på anmärkningar, vilket vi gång på gång uppnår.  Viktiga papper om husets utrustning överlämnas tillsammans med en skötselpärm. Efter denna besiktning är huset, och därmed också ansvaret för huset, kundens.

Vid önskemål genomför vi en kostnadsfri tvåårsbesiktning. Tillsammans går vi igenom huset och eventuella synpunkter åtgärdas på bästa möjliga sätt.

Tillbaka

Fler artiklar