Fönstren är viktiga ur såväl ekonomisk och miljömässig som estetisk aspekt – de ger huset dess karaktär!

05 maj 2017

Mycket eller lite ljusinsläpp? Energisparande eller underhållsfria? Eller kanske bara ruggigt snygga? Fönstren har gått från att framförallt vara en funktion för ljusinsläpp i våra hem, till att bli en inredningsdetalj som sätter husets karaktär. Här får du tips på hur du kan tänka när du väljer nya eller byter ut dina fönster.


Hur viktiga är fönstren i våra hem?
Hemmets fönster är viktiga ur många aspekter, såväl estetiskt och ekonomiskt som miljömässigt. Fönstrens utformning och placering på fasaden bidrar i hög grad till hela husets karaktär; det gäller exempelvis vilken form fönstren har, om de är försedda med spröjs och poster eller om fönsterbågen har rak eller antik profil. Lägg där till de tusentals sätt på vilka du kan kombinera fönstren i en fasad. Du kan ha trekantiga fönster som följer takets lutning, ett halvmånefönster ovanför dörren, fönster som går från golv till tak eller fönster som är precis likadana runt hela huset. Kombinationen du väljer kommer att påverka både hur huset ser ut utifrån och upplevelsen inifrån.  


Såväl ekonomiskt som miljömässigt är det viktigt med energieffektiva fönster. Genom att behålla värmen inomhus minskar uppvärmningsbehovet och man sparar på både miljö och pengar. Av samma anledningar bör man välja fönster som håller länge.
 

Hur har dess funktion och roll förändrats över åren fram till idag?
Vi har alltid behövt öppningar i våra hem för att släppa in ljus. Det är något man skulle kunna tro förändrats i samband med att vi i större utsträckning kunnat förlita oss på elektriskt ljus, men tvärtom så inser vi mer och mer vikten av och fördelarna med naturligt ljus. Det är en trend som fortfarande pågår. Kanske är det för att vi tillbringar alltmer tid inomhus. I takt med att fönster kunnat tillverkas med allt större precision så har vi också kunnat unna oss större glasytor i våra hem. Tidigare var fönster en stor energitjuv, men idag är det inga problem att få U-värde så lågt som 0,8.

Går vi längre tillbaka i tiden var fönstret, framförallt glaset, en riktig statussymbol som bara fanns i välbärgade hem. Idag spelar fönstren istället en viktig roll för att definiera stilen på våra hem. Ett och samma hus kan få helt olika utseende beroende på om fasta fönster med maximal glasyta eller fyrluftsfönster med spröjs sätts in.   

 

Om jag vill byta fönster i mitt hus – vilka frågor behöver jag ställa mig?
Börja med de praktiska detaljerna. Ställer ditt hus och dess läge några särskilda krav? Är någon sida på huset särskilt utsatt för väder, vind eller buller, lyser solen in väl skarpt eller behövs det extra inbrottsskydd? Gå därefter över till det estetiska. Hur ska dina fönster se ut för att lyfta ditt hem? I ett modernt hem passar kanske stora glasytor med raka profiler medan det i ett äldre hus passar bättre med flerluftsfönster, spröjs och poster samt antikprofiler på fönsterbågarna.
 

Om jag vill göra ett ekonomiskt och energismart val – hur ska jag tänka?
Då väljer du fönster med lågt U-värde och med aluminiumbeklädnad. Ett lågt U-värde betyder att fönstret har en god isolerförmåga. Aluminiumbeklädnaden ger fönstret ett extra skydd mot vädrets makter och ser till att det håller så länge som möjligt.
 

Och om jag vill vara miljövänlig, vad väljer jag?
Då ska du, förutom att välja ett energismart fönster med lågt U-värde, också välja ett fönster som är klimatsmart producerat och som är helt och hållet återvinningsbart. För att produktionen ska vara klimatsmart är det till exempel bra om virket är FSC-certifierat, att förnyelsebar el används i produktionen och att spill minimeras i möjligaste mån. Det är sådant som kan vara svårt att få insyn i, men en bra början är att läsa vad fönsterproducenten säger på sin hemsida. För att få ett helt återvinningsbart fönster är det bra att välja ett fönster med stomme av trä. Träet har då hjälpt till att binda koldioxid under tiden det växt upp och när det är färdigt som fönster går det att återvinna. Ytterligare ett smart val är att välja fönster som är producerade i Sverige då det innebär kortast möjliga transport.
 

Hur kan jag komplettera fönstrens funktion, med exempelvis sol- och insynsskydd?
Det är lätt att tänka att ett fönster bara är ett fönster, men det finns glas som är smutsavvisande, minskar solinstrålningen, är svårare att krossa och så vidare. Det finns med andra ord massvis med smarta tillval, så börja med att identifiera vad du skulle vilja ha ut av dina fönster. Du kanske har vissa sidor på ditt hus som är extra utsatta för vind och väta, eller stora fönster där solen lyser in hela dagen, eller en sida där extra inbrottsskydd skulle ge en lugnare vardag. Diskutera dina behov med din husbyggare eller fönsteråterförsäljare så kan de rekommendera tillval som passar just dig.

 

Vilka trender ser vi på fönsterfronten den närmsta tiden?  
Vi anser att valmöjlighet är viktigt. Fönster ska vara möjliga att anpassa så att de passar just ditt hem. Det ska gå att få fönster i alla möjliga storlekar och former som tillsammans bidrar till att huset får rätt utseende utifrån och rätt känsla inifrån. Två andra trender som vi sett under en tid och som verkar fortsätta i oförminskad styrka är att efterfrågan på lättskötta aluminiumbeklädda fönster ökar samt att fönster ska vara mer och mer energieffektiva.

 

Här kan du få fler smarta tips och spana in Elitfönsters alla fönstermodeller.

Tillbaka

Fler artiklar