Drömtrappan - detaljen som håller hela livet

10 okt 2017

En trappa är husets största möbel och något som ska hålla väldigt länge. Då är det viktigt att ta genomtänkta beslut och välja en modell som passar både huset som helhet och din egen personlighet. Om du känner att du har en trappa du vill visa upp - då har du valt rätt! Madeleine Alm från Drömtrappor AB, Nordens ledande trapptillverkare, tipsar om vad vi ska tänka på när det är dags att välja trappa.


En trappa ska hålla hela livet och är ett stort beslut när man bygger hus. Kan du nämna tre saker du tycker att är viktigt när man väljer trappa?
Det är självklart viktigt att du ser till helheten och att trappan passar in i husets övriga stil. Du bör också tänka på var trappan ska placeras i huset, en trappa tar trots allt ganska mycket plats. Ge den tillräckligt med utrymme redan från början, då har du alla förutsättningar att välja modell längre fram i processen. 

Trappan kommer att hålla hela livet, men den går ändå att byta ut om du skulle vilja. Så känner du att du vill ta ut svängarna lite – gör det! Du kommer antagligen inte att ångra att du lät din personlighet visa sig även i valet av trappa.
 

Modern eller traditionell trappa. Vad är den stora skillnaden?
Skillnaden ligger framförallt i tycke och smak, skulle jag säga. När vi pratar om traditionella trappor i trä så handlar det ofta om räckets utformning, rektangulära eller kvadratiska ståndare tillsammans med stolpe med hatt eller spårade stolpar. De moderna trapporna har ofta lite mer slimmade räcken, släta runda ståndare eller glasräcken.  
 

Hur ser en trendig trappa ut idag?
Just nu är glasräcken väldigt populärt. Många vill ha lite mer slimmade modeller och helst utan synliga beslag. Något som är på väg tillbaka igen och vi får en del förfrågningar kring är täta, inbyggda trappor med traditionella förråd under. Det är lite kul!
 

Du nämnde tidigare att det är viktigt att tänka på helheten när man väljer trappa. Vilka detaljer anser du lyfter trappans helhet? 
Det självklara svaret på frågan är material! Ett riktigt vackert träslag ger ett varmt intryck till våra ofta kalla skandinaviska inredningar. Min personliga favorit är den livfulla asken. Där händer det mycket i träet och det är vackert att se på. Ska jag välja ut bara en detalj så skulle jag säga att runda vägghandledare med hörn- och ändböjar är riktigt snyggt. Det kostar lite extra, men lyfter vilken trappa som helst!

 

               

Tillbaka

Fler artiklar