Bygg och inred det perfekta barnrummet

10 okt 2018

Är det dags att bygga och inreda ett barnrum? Barnrum ska inredas med kreativitet men även göras praktiskt och säkert. Rummet ska vara livfullt samtidigt som det är mysigt och inger ett lugn. Du kommer långt med att använda en neutral bas och inreda med detaljer i härliga färger och mönster. 

Färgtema och textiler

Använd en neutral bas utan mönster och skarpa färger, experimentera istället med detaljer. Barnets leksaker har ofta mycket färg i sig, då kan det vara smart att ha en lugn och neutral bas. Vill du istället ha en tapet i rummet rekommenderar vi en diskret tapet, eftersom att det går fort i svängarna med barn. Plötsligt gillar inte barnet sin tapet och vill ha ett nytt motiv eller mönster.

Textiler dämpar ljudnivån, använd därför mycket textiler i barnrummet. Blanda olika färger, former och mönster på kuddar, mattor och gardiner. Tänk igenom rummets färger innan du börjar, för att få alla textiler att gå ihop. Placera en stor och gosig matta på golvet, så kan barnet leka där. Tänk på att det finns vissa textiler som är mer brandfarliga än andra. Bomull och olika pastblandningar som fleece är mer brandfarligt än ull. 

Möbler

Rummets viktigaste möbler är skrivbord (för äldre barn), säng och förvaring för leksaker och kläder. Vill du kunna spara pengar på barnrummet, köp då vanliga möbler som inte barnet växer ifrån. Köp inte specialmöbler som barnet tycker är kul eller fint endast ett år. Du kan också spara genom att använda neutrala färger på möblerna. Köp en garderob i vit färg så kan den användas i många år. 

Till mindre barn kan det vara mysigt att ha sängen direkt på golvet och inreda med mycket kuddar, dessutom behöver du inte oroa dig för att barnet ska ramla ur sängen. Sängen kan även fungera som en lekyta.

När du bygger och inreder ett barnrum är det bäst om du gör det på barnets nivå. Placera spegeln lågt och inred med små stolar, då behöver barnet inte klättra för att nå. 

Förvaring

Det är väldigt smart att inreda barnrummet med förvaring, placera även dessa möbler i barnens höjd så de kan hjälpa till att städa undan sina saker. Inred med stora korgar och lådor, då går det snabbt att röja undan små saker. Tänk smart och se till att frigöra så mycket yta som det går, så att barnet har mycket plats att leka på. Det kan exempelvis vara en hylla på väggen, med lådor till leksakerna. Glöm inte att skruva fast alla möbler i väggen som riskerar att välta. 

Belysning

Lampor ska vara stabilt konstruerade och utformade så barnet inte kommer åt varma delar. Utgå från att du ska ha minst sju ljuskällor och lys upp olika hörn och väggar för att vidga rummet. Ljusslingor i rummet är ett bra tips för att göra det både mysigt och lugnt.

 

Lycka till!

 

Tillbaka

Fler artiklar