Brygg ditt eget solkaffe med solel och få mer pengar i plånboken

01 jan 2018

Att lagra el genom solen är något som ligger nära om hjärtat för oss på Åsbo Hus. I våra hus ingår tio solcellspaneler som standard. Men vilka fördelar finns med att merinvestera i solceller? Vad får jag tillbaka och när kan jag räkna hem min investering? Vi har pratat med vår samarbetspartner Richard Carlholmer på NIBE och reder ut alla frågetecken. 

Under årsskiftet 2017/2018 höjdes bidraget från Länsstyrelsen, nu kan du investera i solceller och få tillbaka 30 procent av totalsumman.


Bergvärmepump, luftvärmepump eller solceller? Hur ska jag tänka för att investera smart i en energikälla?
Husets storlek bestämmer vilken energikälla man ska ha. Har man ett hus på mindre än 200 kvadratmeter är en frånluftsvärmepump ett bra val. Vill man reducera årskostnaden för energiförbrukningen ytterligare kan man välja att merinvestera i en annan energikälla som till exempel en bergvärmepump eller komplettera med solceller. Installerar du en bergvärmepump får du betala cirka 60 000-80 000 kr mer utöver frånluftspumpen. Per år sparar du ungefär 1500 kr i jämförelse med en frånluftspump. Har du dessutom en braskamin som du eldar i får du ännu sämre avkastning på din bergvärme.

Väljer du att behålla din frånluftsvärmepump och istället komplettera med solceller betalar du cirka 50.000 kr efter avdrag från Länsstyrelsen om du väljer tio solpaneler. De genererar cirka 3000 kWh per år och därmed en minskad elkostnad på cirka 3600 kr på ett år. Därför är solceller ett bra och prissmart alternativ om man vill få bra avkastning på sin investering av energikälla.

Hur mycket får jag tillbaka varje år och när har jag betalat av kostnaden för solcellerna?
Du betalar ungefär 60.000-70.000 kr för installation av solpanelerna. Under årsskiftet 2017/2018 höjdes bidraget från Länsstyrelsen från 20 till 30 procent av totalsumman vilket gör att din investering ligger på runt 50.000 kr. Med den kostnaden har du betalat tillbaka alla kostnader på under 10 år. Livslängden på solceller håller i ytterligare 20 år som du går med ren vinst. Dessutom får du ungefär 3600 kr i intäkter varje år genom att sälja el, en summa som stiger vid elprishöjningar över tid.

Hur fungerar det att sälja el? Hur går jag tillväga?
När solen skiner på ditt tak går solelen raka vägen till din elcentral och direkt ut till din kaffebryggare, kyl eller liknande. När solen producerar mer el än vad du gör av med går den delen av solelen ut till ”gatan” och leds vidare in till grannar i närområdet. Kan det bli mer närproducerad el?  

När du installerar solpaneler anmäler din elektriker att du ska producera solel till nätägaren som sätter upp en elmätare som både visar den el du förbrukar och den el som lämnar huset. Därefter börjar din säljmätare ticka. När du säljer el får du pengar från tre ställen: 1) från nätägaren som ger dig några öre/kWh, 2) från energileverantören, här kan priset skilja sig från bolag till bolag men brukar ligga på 30-60 öre/kWh, och till sist 3) skatteavdrag i deklarationen. När din deklaration kommer står det förtryckt exempelvis 1500 kWh (om du valt det lilla solcellspaketet genom Åsbo Hus) och du får 60 öre/kWh i skatteavdrag.

Priset per kWh skiljer sig markant mellan olika energibolag. Ett gott råd är att jämföra mellan olika bolag och välja leverantör med omsorg. Det är otroligt smidigt att sälja el när du väl valt energileverantör, som husägare behöver du inte göra någonting utan alla uträkningar är redan gjorda i deklarationen och resten sköts på din elräkning. Summerar man inkomsterna så har du fått ungefär lika mycket betalt som den el du köper.

Får man bli självförsörjande på sin solel?
Som ägare av solceller är du en mikroproducent av el, det finns ett krav i Sverige som säger att man inte får ladda ner mer kWh än vad man gör av med som mikroproducent. Grovt räknat, köper du Åsbo Hus lilla solcellspaket halverar du energiåtgången från värmepumpen, köper du det stora neutraliserar du det. Sedan tillkommer hushållselen med cirka 5000-6000 kWh, så därmed blir du aldrig självförsörjande på el.

Hur vet jag hur många solpaneler som behövs till mitt hus?
Det blir mer kostnadseffektivt om man köper fler paneler eftersom inköpskostnaden blir lägre per panel ju fler man köper och avkastningen är densamma. Samtidigt är det viktigt att inte stirra sig blind på siffror. Köper du 20 solcellspaneler och sätter på ett tak som inte passar för så många paneler kommer du tycka att det är en dålig investering eftersom det drar ner husets utseende. Jag skulle rekommendera att diskutera antalet paneler på taket tillsammans med din arkitekt så att ni kan få se hur solpanelerna kommer se ut på taket visuellt. Välj med hjärtat hur många paneler ni ska ha – det som ser snyggast ut väljer ni.

Hur lång livslängd har solpanelerna? Minskar effekten efter några år?
Solpanelerna håller ungefär lika länge som takpannorna på taket vilket brukar vara runt 30 år. Du får en garanti när du köper solceller som garanterar viss effekt under dessa år. Skulle man mäta effekten hos solpanelerna vid installation, så kommer dessa värden att vara i princip de samma 30 år senare. I Sverige sker i princip ingen försämring på grund av våra väderomständigheter. Vi rekommenderar att byta solpaneler samtidigt som du byter tak eftersom nya solceller troligtvis förändrats och förbättrats under dessa år.

Vilka förutsättningar krävs för min tomt och mitt hus för att jag ska kunna installera solceller på taket?
Husets och tomtens förutsättningar är svåra att förändra på men alla väderstreck fungerar utom norr. Om man jämför ett tak i söderläge och ett i väster- eller österläge så tappar man cirka 10 procent i väster och öster. Man ska undvika kraftiga skuggningar mot solpanelerna som till exempel ett stort träd eller ett hus under mars till september då soltimmarna är som flest. 

Solpanelers livlängd är runt 30 år, lika länge som takpannorna på taket. Som ägare av solceller har du en garanti som garanteras viss effekt under dessa år. 

   

Tillbaka

Fler artiklar